top of page
Yazarın fotoğrafıbigdaysmedya

Ayasofya Turiste Paralı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren Ayasofya’da Unesco’nun tavsiyesi ile ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçeceklerini açıkladı. Ersoy, Ayasofya Camisi’ni ziyaret etmek isteyen yabancılardan para alınacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ana konu olarak güncel turizm verileri ve Ayasofya’nın restorasyon ile ilgili açıklamalar yaptı. Bakan Ersoy, “Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerifi’nde Unesco’nun tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçiyoruz. Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerifi’nde ziyaret ve ibadet kalitesinin artırılması sağlanacak” dedi.


Bakan, turizmde ziyaretçi sayısının ilk 9 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12.4’lük artışla 45.2 milyon olduğunu belirterek ülkemizin turizm gelirinin yüzde 13.1 oranında arttığını vurguladı. Bakanın konuşmasının ana başlıkları söyle;

Kişi başı 100 Dolar

2018’den 2023 sonuna kadar bölgesel pazar olan destinasyonlarda savaşlar çıktı. Ülkemizde asrın felaketi gerçekleşti. Buna rağmen Türkiye 2018’deki stratejisine uygun şekilde hedeflerine gidiyor. Kişi başı gelir 65 dolardan 100 dolara geldi. Niteliği artırmak için kalıcı çalışmalar yapıyoruz. Eskiden bazı oteller belediye ve turizm bakanlığı belgeliydi. 2019’daki değişiklikle birlikte tüm oteller belediye ve bakanlık onaylı olacak dedik.


Konaklamaya Bakanlık Denetimi

Turizm konutları da bakanlıktan belgeli hale geliyor. Tüm bu değişimlerle 2024 sonu itibarıyla konaklama sektörünün tamamı bakanlık denetimine girmiş olacak. Süreci hızlandırmak için basit belgeyle kayıt altına aldık otelleri. Personelin de nitelikli olması gerekiyor. Turizm meslek teknik liseleri lisan ağırlıklı eğitim veriyorlar. Öğrenciler Nisan-Ekim arasında stajlarını protokol dahilindeki otellerde görüyorlar. 3 lisan öğrenerek mezun oluyorlar. Stajdan daha yüksek gelir elde ediyorlar. Gastronominin turizmde çok önemli yeri var. Michelin Gate önemli bir sertifikasyondur. 100 yıldır verilen bir sistem. 9 Kasım’da basın lansmanıyla yeni şehirler Michelin Gate’e dahil olacak. Konaklama sektörünün tamamı sürdürülebilirlik sistemine geçecek.

Ayasofya’da Yeni Dönem

Ayasofya’da ziyaretçi yönetim uygulamasına geçiyoruz. Ziyaret kalitesi ve güvenliği artırılmış olacak. Gözbebeği camimiz insanlığın ortak mirası cazibe merkezimiz Ayasofya koruma odaklı çok iyi ekosisteme dahil edilmiş olacak. İbadet amacıyla camiyi ziyaret eden Türk vatandaşlarının ibadet yerlerinde değişiklik yok. Yabancı vatandaşların ziyaretleri için giriş kapısını değiştiriyoruz. Üst kottaki Topkapı Sarayı’nın olduğu üst kottaki kapıdan alıp galeri var, galeriyi hizmete alıp gezdirip çıkış kapısından çıkmalarını sağlıyoruz.

Ziyaret ve kullanım yoğunluğu minimuma indirilerek ziyaret ile ibadet kalitesinin artırılması sağlanmış oluyor. 15 Ocak itibariyle kulaklık sistemine geçilecek. QR kod uygulaması ve kulaklık ile 16 dilde bilgilendirme yapılacak. Türkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca, Bahasa, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Tayca, Farsça, Fransızca, Japonca, Korece, Portekizce, Lehçe


Turizm Amaçlı Evler

Turizm amaçlı kiralama konutların en fazla 100 gün ve daha kısa kiralanmasını ifade eder. Yani konutlar tek seferde 100 gün veya daha kısa kiralanıyorsa, bakanlığımızdan belgeli olmak kaydıyla kısa süreli kiraya verebilir. Tek seferde 100 günden fazla kiralamalar bunun dışındadır. 100 gün ve altı kiralama yapıyorsanız turizm kiralamaya giriyorsunuz. Bununla ticarileştirmiş oluyorsunuz. O zaman bizden bu belgeyi almanız gerekiyor, yıl içinde 365 gün kiralama yapanlara bir şey yok. İzin belgesi başvurularında bağımsız bölümünün bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından oybirliği ile alınan kararın ibrazı zorunludur. İstisnası; özel nitelikli konutlar yönetim planında kısa süreli kiralama faaliyetlerine izin verildiğine dair hüküm bulunan ve planı tapuya şerh edilmiş konutlardır.

10 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page